Πότε είναι φρέσκα - Συντήρηση

Η αυξημένη μικροβιακή χλωρίδα που συγκεντρώνεται στην σάρκα των ψαριών τα κάνει να αλλοιώνονται πολύ εύκολα .

Μόλις αλιευθούν τα ψάρια, τα τοποθετούν σε κιβώτια από φελιζόλ, τα οποία γεμίζουν με πάγο. Εκεί τα ψάρια φυλάσσονται περίπου σε θερμοκρασία 0-3 βαθμούς Κελσίου, όπως και στη συντήρηση του ψυγείου μας, εφόσον λειτουργεί σωστά. Σε αυτές τις συνθήκες τα ψάρια μπορεί να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση για δύο - τρεις ημέρες .

Μετά την τρίτη ημέρα σταδιακά χάνουν την γεύση, το άρωμα και το χρώμα. Την έκτη ημέρα εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια : άσχημη μυρωδιά, τα μάτια θολώνουν και ασπρίζουν.....

Όταν αγοράζετε ψάρια, αναζητήστε τα φρέσκα, που έχουν καθαρά, φουσκωμένα μάτια, σφιχτό δέρμα που επανέρχεται όταν το πιέζετε και φωτεινά ροζ ή κόκκινα λέπια. Αποφύγετε αυτά που έχουν κακή εμφάνιση ή μυρίζουν έντονα.

ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ

• Τα βράγχια του πρέπει να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ.

• Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν.

• Σχηματίζει τόξο όταν το τοποθετούμε στην παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει ότι η ουρά και το κεφάλι του κοιτάνε συνήθως προς τα επάνω.

• Είναι σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο μας δεν βουλιάζει,

αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως.

• Τα χρώματα του είναι λαμπερά και τα λέπια τους σφικτά, συγκρατούνται επάνω στο σώμα .

• Τα εντόσθια του όταν το καθαρίζουμε βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να σπάσουν.

• Αν το ψήσετε στην σχάρα και το ψάρι είναι πολύ φρέσκο θα δείτε να «ανοίγει» ελαφρά η σάρκα του στην ραχοκοκαλιά του. Το ίδιο και όταν το τηγανίζουμε.

• Το κεντρικό του κόκαλο (ραχοκοκαλιά) είναι συνήθως άσπρο.

• Μυρίζει ευχάριστα και ωραία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν πολλά και διάφορα «κόλπα» που μεταχειρίζονται κάποιοι επαγγελματίες για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και να τους πουλήσουν ψάρια που μοιάζουν φρέσκα αλλά δεν είναι .

Ένα από αυτά, ίσως και το πιο επικίνδυνο για την υγεία μας, είναι ότι τα βουτάνε από διαλύματα με νερό και νιτρώδη ή νιτρικά άλατα.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΨΥΞΗ

Αν θέλετε να καταψύξετε τα φρέσκα ψάρια που θα αγοράσετε πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε , να αφαιρέσετε τα εντόσθια, να τα πλύνετε και να τα αφήσετε να στραγγίσουν. Μπορείτε να τα διατηρήσετε το πολύ για 3-4 ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου σας στο επάνω μέρος . Στην κατάψυξη τους σπιτιού σας οι ιδανικές συνθήκες είναι οι -18 βαθμοί Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν από 3 ως 5 μήνες.

Όταν θέλετε να τα ξεπαγώσετε , δεν πρέπει να τα βγάζετε εκτός ψυγείου.

Τοποθετήστε τα στη συντήρηση, ώστε να αποφύγετε τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας που αλλοιώνει το δέρμα ή τους ιστούς τους

Πηγή: Mirsini.gr